FAQ – Frågor och Svar

Välkommen till Spelandelar.se’s FAQ – Frequently Asked Questions – som ger er spelare mer kött på benen. Här får man information och förhoppningsvis svar på sina frågor som man har angående bolagsspel, online spel och sports betting. Här delar vi upp frågorna i Andelsspel som är specifika spelomgångar, eget andelssystem som handlar om att skapa det själv och bolagsspel. Det är när man ingår ett existerande bolag och vad som händer då. Välkommen till oss och trevlig läsning!

Frågor och svar om Andelsspel

Här får man svar om specifika andelsspel. Att veta grunden till andelsspel samt fördelar med spelsystem är kanske det viktigaste innan man faktiskt börjar spela. På så sätt har man alla hästar hemma, man vet vilka risker det innebär och hur man gör. Andelsspel är själva grunden till nedanstående frågor, perfekt att börja med klossarna!

 • Hur hittar man andelsspel?

Det finns många olika alternativ, andelsspel erbjuds både i butiker och på nätet. Man bestämmer själv var man vill spela. Det finns möjlighet att jämföra olika typer av andelsspel, vilket man hittar på svenska jämförelsesidor. Som spelare kan man också gå till ett ombud och fråga vad som erbjuds i andelsspel just nu.

 • Vad betyder systemstorlek?

Det är ett begrepp som visar hur stora andelarna är. Det kan till exempel handla om 10, 25, eller 50 andelar, och detta betecknar alltså systemstorleken.

 • Hur ökar man vinstchanserna i andelsspel?

Genom att innehar fler andelar så blir vinstsumman större om satsningen går hel.

 • Finns det något sätt att öka vinstchanserna för sig själv i andelsspel?

Ju fler andelar man köper, desto större blir vinstsumman. Samtidigt tar man så klart en större risk om man satsar en större summa eller köper fler andelar.

 • Inom vilka sporter finns andelsspel?

Andelsspel finns tillgängligt inom en rad sporter. Fotboll, Ishockey, tennis och trav hör generellt till de populäraste sporterna inom betting, vilket gör att det är lättare att hitta andelsspel inom just dessa sporter.

 • Vilka andelsspel erbjuds inom trav?

Det finns flera olika former av travspel, bland annat V75 och V86.

 • Vilka fördelar har andelsspel?

Det finns flera fördelar med andelsspel. Bland annat minskar man sina risker, men man får även möjlighet att vara med i mer avancerade spelsystem än de man kan skapa på egen hand.

Skapa eget andelsspel

Frågor och svar – Eget andelsspels system

Som ni säkert vet vid det här laget kan man skapa ett eget system för att spela med andelar. Dessa spelandelar kan man ha frågor om, här finns allt om föranmälan och vem som kan skapa ett systemspel. Ett spelsystem kan också kallas för bolag, vilket ni kan läsa mer om nedan.

 • Vem kan skapa ett lag för andelsspel?

Det kan faktiskt alla spelare göra. Det är möjligt att bjuda in kompisar och kollegor, men ett annat alternativ är att spela via fysiska ombud. Dessutom är det möjligt att skapa särskilda kampanjlag.

 • Vad betyder begreppet spelläggare?

Det är en beteckning för den person som sätter samman spelsystemet. Man kan göra detta på egen hand eller ta in en expert. Oavsett ska man göra det med tålamod och stor kunskap. Det kan påverka hela andelssystemets resultat.

 • Hur många andelar ingår i ett spel?

Alla system har olika upplägg och det finns ingen fast summa då det gäller antalet andelar.

 • Hur gör man en föranmälan?

Man gör en föranmälan hos ett ombud eller i ett online bolag. Oberoende på vart man ska spel, kan en föranmälan göras.

 • Hur fungerar en föranmälan?

Om man spelar via ett spelbolag är det ofta möjligt att i förväg bestämma att man vill delta i ett visst antal spelomgångar. Du kan till exempel välja att vara med under de fem kommande spelen.

Spela i bolag

Bolagsspels frågor och svar

Andelsspel är specifik för själva systemet av hur man satsar och formen av betting. Skapa ett eget system betyder att man själv drar i trådarna. Om man inte är intresserade av följande men ändå vill ha spelandelar, kan man ingå ett bolag. Ett så kallat bolagsspel fungerar likadant men här ser vi över alla spelare som är med. Vem styr och ställer? Hur många kan man egentligen vara? Vad är ens uppgifter? Läs mer om bolagets spelandelar här.

 • Hur många medlemmar kan ett bolag har då det kommer till så kallad bolagsspel?

Det finns olika gränser, men vanligt är 20 medlemmar. Det kan också skiljas åt beroende vart man spelar någonstans.

 • Hur många bolag kan en spelare vara med i?

Svenska Spel godkänner 150 bolag. Här finns det gott om utrymme att spela i många bolag samtidigt och kanske variera sport per bolag.

 • Hur fungerar en lagkapten i bolagsspel?

Inom andelsspel så brukar man kalla den person som grundar bolaget för en lagkapten. Denna har uppgiften att sköta det praktiska och administrativa, samt utse andra spelare till laget.

 • Vad är lagkaptens uppgift?

Denne utser bland annat spelare till laget. Dessutom har lagkaptenen även vissa praktiska och administrativa uppgifter.

 • Hur fungerar en lagkassan i bolaget?

En lagkassa är helt enkelt lagets gemensamma kassa med spelpengar. Om spelsystemet kostar mindre än vad spelläggaren räknat med så kommer pengarna fördelas mellan medlemmarna. Det finns även automatiska spelkasssor anslutna till särskilda spelbolag.

 • Hur fördelas en lagkassa?

Medlemmarnas pengar samlas i en gemensam pott: en lagkassa. Många spelbolag har även automatiska och digitala spelkasssor som underlättar spelandet.